3, 2, 1: TIFF Oradea decolează!

Numărătoarea inversă a început pentru un week-end epic, cu filme spectaculoase și invitați speciali în conversație cu spectatorii la finalul proiecțiilor. TIFF Oradea

Gala de deschidere
Cea de a 7-a ediție a TIFF Oradea debutează cu gala de deschidere sold out. Festivalul se va deschide oficial cu momentul„Jazz on the Big Screen”, o selecție de melodii emblematice din filme, oferită de Sebastian Burneci Trio. Concertul va fi urmat de proiecția Foștii soți (r. Noah Pritzker), care explorează, cu subtilitate, complexitatea relațiilor de cuplu și fragilitatea emoțională ce vine odată cu despărțirile.

Actori și regizori, în conversație cu spectatorii

TIFF Oradea aduce o prezență consistentă a invitaților speciali din rândul celor mai importante filme românești ale momentului:

Anul Nou care n-a fost va fi proiectat în prezența actorilor Iulian Postelnicu, Nicoleta Hâncu și Emilia Dobrin, care vor invita publicul în culisele acestui film multipremiat plin de umor și tensiune.

Moromeții 3, poate cel mai așteptat film al anului, vine în fața publicului orădean cu o prezență consistentă, în frunte cu regizorul Stere Gulea, care va fi însoțit de actorii Alex Călin, Olimpia Melinte, Mara Bugarin și Iulian Postelnicu.

Nasty are în palmares suficiente povești nespuse despre primul lider ATP, Ilie Năstase, dar și despre întâlnirile cu titani ai tenisului, precum Rafael Nadal sau Bjorn Bjork, așa că nu rata întâlnirea cu regizorii Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu. 

Clasat, una dintre revelațiile anului în cinematografia autohtonă, premiat la Zilele Filmului Românesc, care abordează Inteligența Artificială și toxicitatea la locul de muncă, va fi proiectat în prezența regizorului Horia Cucută.

Gabi Șarga și Cătălin Rotaru, creatorii filmului Unde merg elefanții, vin, la TIFF Oradea, pentru a răspunde întrebărilor publicului la finalul unei producții extrem de captivante, care oscilează între realitate și ficțiune.

Profesoara de literatură, Adela Stan, cea care a inspirat filmul Fără aer, se va afla în fața publicului orădean, pentru a povesti cum a izbucnit unul dintre marile scandaluri din învățământul românesc. Desigur, va trebui să ridici mâna pentru a adresa o întrebare. 

Bilete: https://tiff.eventbook.ro/

110 ani de animație maghiară

În premieră în România, imediat după Budapest Classics Film Marathon, 13 scurtmetraje selectate pentru aniversarea a 110 ani de animație maghiară ajung la TIFF Oradea. O bună ocazie pentru cinefili să descopere filme create în ultimii 60 ani, care au influențat cinematografia mondială. Concertissimo (1968, r. Zsolt Richly), recompensat cu Grand Prix la Festivalul de la Annecy, Sisyphus (1974, r. Marcell Jankovics) și The Fly (1981, r. Ferenc Rofusz) care are în palmares un premiu Oscar, sunt câteva dintre bijuteriile cinematografiei maghiare care se vor vedea la TIFF Oradea. 
 

Dublu deliciu, un cine-concert extraordinar
Două comedii spumoase de la începutul secolului 20, Păpușa (Die Puppe) și Prințesa stridiilor (Die Austernprinzessin), ambele ale regizorului german Ernst Lubitsch, vor readuce, pe marele ecran, farmecul filmelor mute cu acompaniament live. Filmele vor prinde viață sub bagheta dirijoarei Simona Strugaru și acompaniamentul Filarmonicii de Stat Oradea, prin vocea sopranei Irina Ionescu.

O experiență de neratat!

Informații utile:
Proiecțiile au loc în locațiile: Piața Unirii, Teatrul de Stat, Filarmonica de Stat, Sinagoga Sion și Sala Transilvania. 🎟️ Biletele fizice se pot cumpăra de la casieriile din Piața Unirii.

Pentru proiecțiile din Unirii, îmbracă-te călduros sau adu cu tine o păturică. Urmărește prognoza meteo, iar dacă vremea e instabilă, nu-ți uita umbrela acasă.   

Toate filmele din programul TIFF Oradea le găsești pe oradea.tiff.ro/program