Despre festival

Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, TIFF a reușit să devină foarte repede cel mai important eveniment dedicat filmului din România și unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale anuale din zonă. A primit titulatura de membru CENTEAST – Alianta Festivalurilor de Film din Europa Centrală și de Est și este sprijinit de Programul MEDIA – Europa Creativă. În 2011, TIFF a fost acreditat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii.

De-a lungul celor 16 ediții, Premiul TIFF pentru Întreaga Carieră a fost acordat unor personalități importante ale cinematografiei europene și mondiale, precum Alain Delon, Sophia Loren, Nastassja Kinski, Jiří Menzel, Debra Winger, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Wim Wenders, Marin Karmitz, Jacqueline Bisset, Michael York, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg și Franco Nero.

Principalul obiectiv al TIFF rămâne promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai inovatoare și spectaculoase filme ale momentului care pun accent pe originalitate și libertatea de exprimare și care se diferențiează prin limbajul cinematografic unic sau se concentrează pe curentele actuale din cultura noii generații. 

TIFF Industry

După ani de eforturi continue pentru promovarea cinematografiei românești și facilitarea întâlnirii dintre invitații internaționali și producătorii și regizorii locali, în 2015 TIFF și-a unit eforturile dedicate industriei sub un singur nume. TIFF Industry este deschis tuturor talentelor din România și Republica Moldova și unește mai multe inițiative, printre care Transilvania Talent Lab (TTL) – programul dedicat tinerelor talente în diverse sectoare ale industriei, și Transilvania Pitch Stop (TPS) – programul care susține primii pași către finanțarea celor mai promițătoare proiecte de film din România și țările vecine, precum: Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Moldova, Grecia, Turcia și Georgia. TIFF Industry găzduiește o serie de masterclass-uri și adună experți specializați în dezvoltare de scenariu, regizori, documentariști și personalități din domeniu. TIFF Industry mai înseamnă și vizionări private pentru membrii industriei și proiecții speciale cu cele mai recente filme românești în prezența regizorilor.

În 2015, TIFF a găzduit lansarea unei noi platform #FEEDback (Film Eastern Europe Dialogue), iar în 2016 a organizat o ediție regională a The Pitch, în parteneriat cu ShortsTV.

În 2017, Eurimages, fondul Consiliului Europei pentru co-producții, a inclus TIFF în lista selectă a celor zece festivaluri în cadrul cărora s-a acordat Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro. Premiul a fost acordat în cadrul Transilvania Pitch Stop, programul dedicat regizorilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, și a fost câștigat de către georgianul Rati Tsiteladze pentru proiectul “The Empty House”. 

Educație

Festivalul a dezvoltat, de asemenea, o platformă educațională puternică pentru copii, prin intermediul EducaTIFF (numit Cel mai bun Proiect Educațional din România, la Gala Premiilor în Educație, ediția din 2011) și adolescenți, prin programul Let’s Go Digital!, un program intensiv care le oferă adolescenților ocazia de a acoperi toate etapele procesului de filmare sub atenta supraveghere a profesioniștilor din industrie și cu ajutorul echipamentelor profesionale.

Coperta