Motor, cameră, începe TIFF Oradea!

TIFF Oradea își deschide porțile vineri, 27 septembrie, și promite un week-end plin, cu filme spectaculoase și invitați speciali în conversație cu spectatorii la finalul proiecțiilor. Cea de a 7-a ediție a TIFF Oradea debutează cu gala de deschidere sold out.

Triplu premiat la Festivalul de Film de la Veneția, Anul Nou care n-a fost va fi proiectat în prezența actorilor Iulian Postelnicu, Nicoleta Hâncu și Emilia Dobrin, care vor invita publicul în culisele acestui film plin de umor și tensiune, la finalul proiecții. “Anul Nou care n-a fost” nu este încă o poveste din comunism, iar spectatorii se vor putea convinge de acest lucru sâmbătă, 28 septembrie, la Teatrul de Stat.

Poate cel mai bun documentar românesc dedicat sportului, Nasty are în palmares suficiente povești nespuse despre tenismenul Ilie Năstase. Regizorii Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu vor rămâne la un “schimb de mingi” cu publicul la finalul proiecției din 28 septembrie. Curioșii vor afla și cum a fost să întâlnești față în față și să intervievezi toate super-vedetele din tenisul internațional.

Tot sâmbătă, Clasat, una dintre revelațiile anului în cinematografia autohtonă, premiat la Zilele Filmului Românesc, va fi proiectat în prezența regizorului Horia Cucută. Un film, al cărui fir narativ pornește de la două subiecte mult discutate, Inteligența Artificială și toxicitatea de la locul de muncă, este “rețeta” sigură pentru un Q&A spumos. 

Ultima zi a festivalului, aduce încă trei proiecții cu invitați speciali: Moromeții 3, Unde merg elefanții și Fără aer.

Cel mai popular film românesc la TIFF 2024, Moromeții 3 vine în fața publicului orădean cu o prezență consistentă, în frunte cu regizorul Stere Gulea, care va fi însoțit de actorii Alex Călin, Olimpia Melinte, Mara Bugarin și Iulian Postelnicu. Detalii mai puțin cunoscute din timpul filmărilor, dar și ideile care l-au inspirat pe Stere Gulea să își încheie trilogia cu un scenariu original, bazat pe însemnările proprii și jurnalul lui Marin Preda, sunt doar câteva dintre curiozitățile pe care invitații “Moromeții 3” le vor dezvălui spectatorilor.

Gabi Șarga și Cătălin Rotaru, creatorii filmului Unde merg elefanții, vin, la TIFF Oradea, pentru a răspunde întrebărilor publicului la finalul proiecției. O apariție surprinzătoare în peisajul cinematografiei românești, filmul va provoca spectatorii să deslușească o poveste la granița dintre realitate și imaginație.

 

Fără aer aduce, pe marele ecran, povestea profesoarei de literatură Adela Stan, de la Colegiul Național Mihai Viteazul” din Turda, care a fost sancționată disciplinar după ce le-a recomandat elevilor din clasa a XI-a vizionarea unui film despre relația dintre poeții simboliști Arthur Rimbaud și Paul Verlaine. Situația a generat un conflict deschis între părinți, conducerea liceului și profesoară, despre care publicul va afla mai multe tocmai de la profesoara Adela Stan, care a inspirat filmul.

Programul complet poate fi consultat pe oradea.tiff.ro/program.