Poveștile care au cucerit publicul la cea de-a treia ediție TIFF Oradea

Luni, Octombrie 5, 2020 - 13:47

Filmele bune i-au readus pe orădeni împreună la cea de-a treia ediție TIFF din orașul lor. Între 2 și 4 octombrie, cinefilii s-au bucurat de proiecțiile organizate atât în aer liber, cât și indoor, în condiții de siguranță sporită, în cinci spații partenere. În topul preferințelor iubitorilor de cinema s-au aflat, anul acesta, filmele prezentate în Piața Unirii, producțiile care au cucerit spectatorii TIFF.19 și noutățile autohtone proiectate în prezența regizorilor și actorilor invitați la festival. 

Serile răcoroase de toamnă nu i-au descurajat pe cinefilii din Oradea, prezenți seară de seară la proiecțiile din Piața Unirii. Noua versiune a lui Pinocchio, regizată de Matteo Garrone, în care Roberto Benigni îl readuce la viață pe Geppetto, a atras 200 de spectatori la proiecția din deschiderea TIFF Oradea. Toate locurile au fost ocupate și la evenimentul de sâmbătă, când orădenii au savurat în aer liber Military Wives (r. Peter Cattaneo),  și cu la fel de mult entuziasm a fost primită în ultima seară de festival comedia romantică La Belle Époque (r. Nicolas Bedos), cu Daniel Auteuil și Fanny Ardant. 

Filmele românești s-au numărat și în acest an printre favoritele publicului orădean. Încă de vineri, spectatorii au spus ,,prezent’’ în număr mare la întâlnirea cu producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan, invitată să răspundă întrebărilor venite din public după proiecția documentarului Acasă (r. Radu Ciorniciuc), la Teatrul Regina Maria. A doua zi, cinefilii au întâlnit-o la Filarmonica de Stat, unde a prezentat Lemn, filmul pe care l-a regizat alături de Michaela Kirst și Ebba Sinzinger. Tot sâmbătă, spectatorii au aflat detalii din culisele filmului Și atunci… ce e libertatea? (r. Andrei Zinca) de la actorul Radu Iacoban, invitat la proiecția găzduită de Teatrul Regina Maria. Cu multă căldură a fost primit la Oradea și regizorul Dorian Boguță, care a prezentat filmul Urma în ultima seară de festival și a împărtășit celor prezenți experiențe de pe platourile de filmare. 

Cele mai apreciate filme de la TIFF 2020 au făcut furori și la ediția de la Oradea, unde s-au clasat în topul proiecțiilor cu cele mai multe bilete vândute. Vineri, la Filarmonica de Stat, spectatorii au venit în număr mare la Corpus Christi (r. Jan Komasa), propunerea Poloniei la Oscar, iar sâmbătă au urmărit în avanpremieră Babyteeth: prima iubire (r. Shannon Murphy), câștigătorul Trofeului Transilvania la TIFF 2020 și filmul distins cu Premiul Publicului în urma voturilor acordate de spectatori. 

Capodopera cinematografică Faust (F.W. Murnau) ilustrată muzical live de artistul orădean Dubase, la Casa de Cultură a Sindicatelor, completează clasamentul evenimentelor preferate de publicul din acest an. Dintre noutățile maghiare, orădenii au optat să vadă în număr cel mai mare filmul Seveled (r. Dénes Orosz), un răsunător succes de public în Ungaria, prezentat în premieră în România.

Până la următoarea ediție, experiența festivalului va continua prin intermediul platformei de video streaming TIFF Unlimited, disponibilă oriunde în România, pe tot parcursul anului.

***

Cea de-a treia ediţie TIFF Oradea este organizată de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. 

Co-organizatori: Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune

Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary

Prezentat de: Banca Transilvania

Sponsori: Mastercard, LIDL, Vodafone

Parteneri instituționali: Manifest pentru Oradea, Muzeul Orașului Oradea, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Casa de Cultură a Sindicatelor

Parteneri de ospitalitate: Double Tree by Hilton – Oradea, The Dripper, Bers Nova, Crama Darabont

Partener de mobilitate: ATP Motors

Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, All about Romanian Cinema, Zile și Nopți, Magic FM, KISS FM, Bihoreanul, Crișana, Info Oradea, Jurnal bihorean, Bihari Naplo, Bihon.ro, Edron.ro Partener de monitorizare: MediaTRUST