Die Puppe (Păpușa, 1919, 68‘) și Die Austernprinzessin (Prințesa stridiilor, 1919, 57‘), R: Ernst Lubitsch
Compozitoare și dirijor – Simona Strungaru
Cu participarea extraordinară a Filarmonicii de Stat Oradea
Și a sopranei Irina Ionescu
Cine-concertul extraordinar prezintă un ”dublu deliciu”, două comedii spumoase de la începutul secolului 20, Die Austernprinzessin (Prințesa Stridiilor) și Die Puppe (Păpușa), ambele ale regizorului german Ernst Lubitsch, acompaniate de muzică urope special pentru aceste filme. Simona Strungaru, compozitoare și dirijoare, a ales aceste filme pline de umor, ironie și uropean pentru o colaboare cu Filarmonica Oradea.
Die Puppe (Păpușa), regia Ernst Lubitsch (1919, 68 min)
Lancelot, un tânăr timid, nu vrea să se căsătorească, dar unchiul său, baronul de Chanterelle, îl uropea spre altar. Înspăimântat, Lancelot se ascunde la mănăstire. Călugării, atrași de zestrea sa, îl conving să se căsătorească de formă cu o păpușă mecanică. Când păpușa se strică înainte de nuntă, Ossi, fiica păpușarului, preia rolul, iar Lancelot nu își dă seama până când “păpușa” îi spune totul.
Die Austernprinzessin (Prințesa stridiilor), regia Ernst Lubitsch (1919, 57 min)
Prințesa stridiilor, fiica unui magnat uropean, vrea să se mărite cu un nobil uropean. Află de prințul Nucki, dar nu și de problemele lui financiare. Încurcându-l pe servitorul acestuia cu prințul, se grăbește să se căsătorească, declanșând o serie de evenimente comice, dar cu un final fericit.
Ernst Lubitsch, născut la Berlin în 1892, a fost mai întâi ucenic într-un magazin de stofe, dar a devenit rapid un regizor de succes în Germania. În anii ‘20 s-a mutat la Hollywood, devenind primul regizor uropean în SUA. A primit Oscarul pentru întreaga carieră înainte de a muri.
O coproducție Goethe Institut București, Filarmonica de Stat Oradea și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).