TIFF revine în Oradea între 29 septembrie și 1 octombrie

În premieră, publicul orădean este invitat pe covorul roșu, la Gala de Deschidere

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), cel mai important eveniment cinematografic din România, se întoarce pentru cea de-a 6-a ediție  TIFF Oradea. În perioada 29 septembrie - 1 octombrie, festivalul va oferi publicului o experiență de neuitat, aducând în Piața Unirii și în diverse alte locații culturale din oraș o selecție amplă de filme în premieră, alături de producții premiate la marile festivaluri internaționale, avanpremiere ale filmelor românești și maghiare, documentare și invitați speciali, masterclass-uri cu regizori și actori renumiți, proiecții și ateliere media pentru copii, precum și o serie de evenimente cine-concert.

Vineri, 29 septembrie, TIFF Oradea deschide oficial ușile la Teatrul de Stat cu proiecția în avanpremieră națională a filmului Crima este a mea/ Mon Crime (r. François Ozon). Spectatorii prezenți la Gala de Deschidere vor fi întâmpinați pe muzica celor de la Espressione, care, inspirați de atmosfera filmului din deschidere, vor face o introducere muzicală în Parisul Interbelic. Cvartetul Espressione a fost înființat în anul 2014 de patru tinere instrumentiste: Costin Éva – vioara I, Szabó Éva – vioara a II-a, Anca Cristea – violă, Ichim Beáta – violoncel și abordează genuri muzicale variate: muzică clasică, café-concert, muzică de film și jazz.

Biletele pentru Gala de Deschidere pot fi achiziționate de pe site-ul: https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-oradea-2023-gala-de-deschidere

Crima este a mea/ Mon Crime, cel mai nou film al cunoscutului regizor François Ozon, și ultimul din trilogia în care se regăsesc 8 femmes și Potiche, este o comedie plasată în anii ‘30, a cărei protagonistă este o actriță ce devine cunoscută după ce este achitată de crimă pe motiv de autoapărare. Din distribuție fac parte Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon și André Dussollier.

Printre avanpremierele deja confirmate se numără și Libertate, noul film al regizorului Tudor Giurgiu inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989, câștigător al Premiului Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) la Festivalul de la Sarajevo și câștigător al Premiului pentru Cel mai Popular Film românesc din festival la TIFF 2023. Proiecția va avea loc în prezența echipei filmului, fiind urmată de o sesiune de Q&A. Din distribuția filmului fac parte: Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Dan Bordeianu și Andi Vasluianu.

Cine-concertul Manasse este de asemenea, unul dintre evenimentele confirmate la această ediție. Lupta dintre tradiție și modernitate pe ritmuri klezmer, etno și lăutărești, într-un clasic al filmului mut românesc proaspăt restaurat de Arhiva Națională de Film. Regizat de Jean Mihail, după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman, filmul are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică. Aclamat drept "filmul anului" la lansarea sa în 1925, Manasse este o piesă de referință în istoria cinematografiei noastre. Cvartetul Volekh este un ansamblu acustic klezmer din București, ce explorează conexiunile dintre repertoriile tradiționale de muzică idiș și românească din Valahia și Moldova.

Cine-concertele, printre cele mai așteptate evenimente ale programului, vor oferi în fiecare seară o experiență muzicală și cinematografică de neuitat pentru iubitorii acestor două arte.

Se anunță un weekend cu filme premiate la Oscar, iar printre titlurile confirmate în programul acestei ediții se află drama Tár (r. Todd Field), despre cariera dirijoarei Lydia Tár, interpretată magistral de Cate Blanchett, rol pentru care a obținut Premiul pentru Cea mai bună actriţă la Veneţia în 2022, la Premiile BAFTA în 2023 și la Globurile de Aur.

În cadrul celei de-a 6-a ediții a TIFF Oradea, organizatorii au pregătit un program complex din care nu vor lipsi avanpremierele cinematografice autohtone. Câștigător al premiului pentru debut la TIFF.22 și selecționat la Sarajevo și Rotterdam Tigru, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, cu Paul Ipate, Alex Velea, Cătălina Moga și Elvira Deatcu se va vedea în avanpremieră. Documentarul De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin, în regia Carlei Teaha și documentarul Cazul inginerului Ursu, (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu) vor fi proiectate tot în avanpremieră, în ultimul weekend din septembrie.

Ne reîntâlnim și cu cei trei actori, Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, în comedia Încă două lozuri, continuarea comediei de succes Două lozuri, regizată de Paul Negoescu. Comedia Visul (r. Cătălin Saizescu) cu Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Nicodim Ungureanu și Serghei Mizil va fi de asemenea parte din programul TIFF Oradea. 

În acest an, selecția va cuprinde titluri remarcabile din cinematografia maghiară care au strălucit la marile festivaluri în ultimii ani, alături de filme din secțiunea EducaTIFF, care aduc povești potrivite pentru toată familia.

Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând pe oradea.tiff.ro și pe pagina de facebook a evenimentului.

***

Cea de-a șasea a ediție TIFF Oradea este organizată de Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociația Festivalul de Film Transilvania.

 

Co-organizator: Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune

Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Consiliul Județean Bihor, Manifest pentru Oradea

Prezentat de: Banca Transilvania

Parteneri: LIDL, Transgaz, Groupama, Communications Media

Partener mobilitate: ATP Motors Oradea

Parteneri ospitalitate: Double Tree by Hilton, Familia Darabont, Bers Nova, Piața9

Parteneri instituționali: Teatrul de Stat Oradea, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea Heritage, Sinagoga Neologă Sion.

Parteneri media: Kiss FM, Magic FM, Agerpres, Zile și Nopți, Radio România Cultural, AaRC.ro, Bihoreanul, Jurnal bihorean, Bihari Naplo, Bihon.ro, Edron.ro, Info Oradea

Partener de monitorizare: MediaTRUST